فهرست مطالب

پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی - پیاپی 48 (پاییز 1399)

نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی
پیاپی 48 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • معصومه مدور، محسن فرمهینی فراهانی*، سعید بهشتی صفحات 5-30

    هدف پژوهش حاضر، استخراج مبانی تربیت اخلاقی از نظریه انسان شناسی شهید مطهری (ره) است. روش پژوهش تحلیلی استنباطی بوده و به منظور گردآوری داده های لازم جهت نیل به اهداف پژوهش، منابع موجود و مرتبط با استفاده از برگه های فیش برداری از منابع، جمع آوری و با شیوه تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که تربیت اخلاقی مبتنی بر ایمان و تفکرات دینی بوده و به مفهوم زمینه سازی پرورش روح انسان، خصلت ها، سجایا و ملکات و همچنین تقویت اراده می باشد که درپی توسعه درونی متربی است و مواردی مانند "شرافت و کرامت ذاتی انسان به علت انتساب روح آدمی به خدا، نهفته شدن ارزش های انسانی به صورت استعداد فطری، فطری بودن گرایش انسان به اخلاق، دینی بودن گرایش اخلاقی انسان، تعارض مندی بین گرایش های مادی و معنوی انسان، درونی بودن ریشه تنازعات انسانی، فطری بودن خودآگاهی، زمینه سازبودن خودآگاهی برای خودشناسی، خودسازی اخلاقی ازطریق اراده، لازم بودن آزادی معنوی برای نیل به کمالات اخلاقی در ابعاد فردی و اجتماعی، اثرپذیری، اکتسابی بودن کمال و وابسته بودن رشد کمال به رشد متعادل ارزش های انسانی" ازجمله مبانی تربیت اخلاقی در نظریه انسان شناسی شهید مطهری (ره) هستند.

    کلیدواژگان: شهید مطهری(ره)، نظریه انسان شناسی، مبانی تربیت اخلاقی
  • رضاعلی نوروزی*، مریم براتی صفحات 31-62
    هدف پژوهش حاضر، تبیین مراحل تربیت عقلانی مبتنی بر مراتب نفس ازمنظر ملاصدراست. این پژوهش از نوع تحقیقات کیفی بوده که از روش تحلیل محتوای کیفی مارشال و راسمن به منظور انجام پژوهش بهره گرفته است. برهمین اساس، ابتدا کتب تالیفی ملاصدرا، مورد بررسی و از خلال آنها مباحث مربوط به عقل مدنظر قرار گرفته و در مرحله بعد، به منظور دستیابی به مراحل تربیت عقلانی، ابتدا به نظریات تربیتی ملاصدرا و کسانی که در این زمینه کارکرده اند، مراجعه و سپس با جمع بندی نظریات حاصله، دیدگاه ملاصدرا در رابطه با تربیت عقلانی و مراحل آن استخراج شد. نتایج حاصله از پژهش حاکی از آن است که صدرا عقل را به عنوان یکی از آخرین مراتب نفس شناخته و آن را دارای دو قوه علامه و عماله می داند. قوه علامه قادر به  ادراک کلیات است که دارای چهار مرتبه: بالقوه، بالملکه، بالفعل و بالمستفاد است و  قوه عامله  قادر به ادراک جزییات مرتبط با عمل می باشد و دارای چهار مرتبه: تهذیب ظاهر، تهذیب باطن، آراستن باطن و فنای فی الله است. برهمین اساس، تربیت عقلانی از دیدگاه صدرا به معنای ایجاد شرایط مساعد تربیتی برای طی کردن مراتب عقلانی و رسیدن به آخرین مراتب قوای عاقله یعنی عقل مستفاد و فنای فی الله است. سپس مراحل تربیت عقلانی برمبنای مراتب نفس به پنج مرحله: پیش مقدماتی، مقدماتی، تمهید، اعتدال و استعلا، تقسیم و تبیین شد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، عقل، مراتب عقل، تربیت عقلانی، مراحل تربیت عقلانی
  • مجید خاری آرانی*، اکبر رهنما، مهدی سبحانی نژاد صفحات 63-86

    علامه طباطبایی و لویناس درزمره فیلسوفانی هستند که به اخلاق اهمیت وافری داده اند. در این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و نیز تطبیقی سعی شده است با بررسی مبانی فلسفی تربیت اخلاقی این دو فیلسوف، همگرایی و تقابل دیدگاه های آنها استخراج شود. بررسی مبانی هستی شناختی، انسان شناختی و ارزش شناختی تربیت اخلاقی علامه و لویناس نشان می دهد که مفاهیم اساسی در فلسفه لویناس اخلاق معطوف به دیگری، مسئولیت و اراده می باشند، اما در فلسفه علامه طباطبایی دیگری اعتدالی و فطرت از جایگاه ویژه ای برخوردار است. هر دو به دیگری، مسئولیت، اراده و آزادی تاکید می ورزند. همچنین دیدگاه لویناس و علامه نسبت به خدا باآنکه هر دو خدا را قبول دارند وآن را نامتناهی می دانند، اما خدای لویناس با غیریت و دیگری برابر درنظرگرفته شده است، درحالی که خدای علامه، متعالی و منزه از هرگونه تغییر بوده و فراتر از دیگری است.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، مبانی فلسفی، علامه طباطبایی، لویناس
  • پرستو مصباحی جمشید* صفحات 87-108
    تربیت دینی به عنوان یکی از رویکردها به تربیت، در مواجهه با فضای مجازی به عنوان یکی از بسترهای تحقق این رهیافت با مسایلی مواجه است که هدف این پژوهش، پرداختن به آن است. دستیابی به این هدف ازطریق تبیین مبانی نظری موضوع پژوهش و تحلیل استلزامات آن صورت گرفته است. در این پژوهش به مبحث آشنایی با محکمات و متشابهات در تربیت دینی و بایسته های فضای مجازی که در دو محور «ضرورت درک خدای همه جا حاضر» و «وجود اخلاق نظارتی» می گنجند، پرداخته شده است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است و یافته ها حاکی است میان عناصر تربیت دینی و ویژگی های فضای مجازی تناظری برقرار است که در برخی موارد به تحقق تربیت دینی مطلوب یاری می رساند و در مواردی نیز به عنوان مانع عمل می کند. تحلیل این تناظر علاوه بر اینکه به شناخت عوامل و موانع تربیت دینی یاری می رساند، راهکار مواجهه با مسایل تربیت دینی در فضای مجازی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، فضای مجازی، عقلانیت، معنویت، انسان شناسی
  • محمدجواد یدالهی فر*، علیرضا فقیهی، محمدرضا یوسف زاده چوسری، محمد سیفی، فائزه ناطقی صفحات 109-123

    هدف این پژوهش، تحلیل کتاب هدیه های آسمانی پایه پنجم براساس میزان تاکید بر تربیت معنوی از دیدگاه امام خمینی(ره)  بود. روش پژوهش، تحلیل محتوای مقوله ای و واحد تحلیل، جمله و تصویر است. جامعه آماری این پژوهش کتاب هدیه های آسمانی پایه پنجم ابتدایی می باشد. براساس روش سرشماری، حجم نمونه با حجم جامعه برابر است. ابزار جمع آوری اطلاعات فهرست وارسی است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی فراوانی و درصد استفاده شده است. یافته ها نشان داد که در 448 جمله به مولفه های تربیت معنوی ازمنظر امام خمینی(ره) اشاره شده است که مولفه ارزش های معنوی با 208 جمله معادل 46.37 درصد دارای بیشترین تاکید و مولفه باورهای معنوی با 81 جمله معادل18.09 درصد دارای کم ترین تاکید بودند. همچنین در42 تصویر؛ به مولفه های تربیت معنوی اشاره شده است که مولفه رفتارهای معنوی با 24 تصویر معادل57.12 درصد دارای بیشترین فراوانی و مولفه باورهای معنوی با 6 تصویر معادل 14.29درصد دارای کم ترین فراوانی بودند.

    کلیدواژگان: تربیت معنوی، دیدگاه امام خمینی(ره)، کتاب هدیه های آسمانی
  • صفیه ایری، معصومه باقرپور* صفحات 125-145

    این مقاله با هدف بررسی تاثیر آموزش حل مسئله مبتنی بر معنویت بر کیفیت زندگی کاری و خودکارآمدی اجتماعی معلمان متوسطه شهر گرگان انجام شد. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازحیث روش انجام پژوهش، از نوع شبه آزمایشی، طرح پیش آزمون و پس آزمون است. حجم نمونه به روش نمونه گیری تصادفی ساده در دو گروه 20 نفره انتخاب شدند. یک گروه به عنوان گروه آزمایش که پروتکل آموزش حل مسئله مبتنی بر معنویت  نوری (1392) در آنها اجرا شد و گروه گواه که آموزش حل مسئله مبتنی بر معنویت درمورد آنها اجرا نشد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل: الف) برنامه آموزش حل مسئله مبتنی برمعنویت که در پنج جلسه 50 دقیقه ای و در یک ماه برگزار شد، ب) پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی اجتماعی اسمیت و بتز (2000)، ج) پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (1973) بود. نتایج به دست آمده از تحلیل آماری کواریانس نشان داد: آموزش حل مسئله مبتنی بر معنویت بر کیفیت زندگی کاری و خودکارآمدی اجتماعی  معلمان تاثیر معنی داری دارد و 21 درصد تفاوت ها در نمرات کیفیت زندگی کاری و خودکارآمدی اجتماعی معلمان مربوط به تاثیر آموزش حل مسئله مبتنی بر معنویت است.

    کلیدواژگان: آموزش حل مسئله مبتنی بر معنویت، خودکارآمدی اجتماعی، کیفیت زندگی کاری
  • بهبود یاری قلی*، مهدیه خانی خسروشاهی صفحات 147-170
    قصه گویی در طول تاریخ همواره مورد علاقه و توجه بشر بوده و برای او جذابیت خاصی داشته و یکی از ابزارهای مهم اصلاح رفتار محسوب شده است. قرآن کریم نیز به نیاز بشر و گرایش او به قصه توجه نشان داده و باتاکیدبر علایق طبیعی انسان، بسیاری از مباحث ظریف اعتقادی، اجتماعی و اخلاقی را درقالب زیباترین داستان ها طرح و ارایه نموده است. هدف از این پژوهش، تعیین تاثیر آموزش قصه های قرآنی بر رشد اخلاقی دانش آموزان ابتدایی مدارس شهرستان خسروشاه در استان آذربایجان شرقی در سال تحصیلی 96 1395 بود. به همین منظور از تحقیق نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل استفاده شد و از مقیاس فرم مصاحبه سنجش رشد اخلاقی نیز  جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. همچنین 10 جلسه آموزشی برای آموزش قصه های قرآنی تدوین شد. در چارچوب طرح آزمایشی؛ 60 نفر دانش آموز پایه دوم ابتدایی با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند که 30 نفر از آنها جزء گروه آزمایش بودند و به مدت 2 ماه هفته ای 2 ساعت تحت آموزش قصه های قرآنی قرار گرفتند. 30 نفر هم در گروه کنترل قرار داشتند که هیچ مداخله آموزشی در این گروه صورت نگرفت. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. درنهایت یافته های پژوهش نشان داد که آموزش قصه های قرآنی موجب بهبود رشد اخلاقی در تمام مولفه های آن در دانش آموزان می شود. بنابراین کاربرد قصه گویی با موضوع قصه های قرآنی به عنوان الگویی موثر برای رشد اخلاقی کودکان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: قصه های قرآنی، رشد اخلاقی، دانش آموزان
  • میمنت عابدینی بلترک* صفحات 171-187
    هدف پژوهش حاضر، بررسی جایگاه تربیت اخلاقی در کتاب های درسی دوره ابتدایی بود. روش مورداستفاده، تحلیل محتوای کمی از نوع آنتروپی شانون بوده و واحد تحلیل نیز متن، پرسش ها، تمرین ها و تصاویر می باشد که درمجموع 1247 صفحه مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری، کتاب های دوره ابتدایی بود که براساس نمونه گیری هدف مند (باتوجه به اهداف دروس)، کتاب های هدیه های آسمانی و قرآن به عنوان نمونه انتخاب شدند. مولفه ها و شاخص های تربیت اخلاقی از اسناد بالادستی و منابع پیشین استخراج و در کتاب ها مورد بررسی قرار گرفت. روایی محتوایی با استفاده از CVR به دست آمد که برابر با 90/0 و تایید شد، پایایی نیز براساس ضریب توافقی 87/0 به دست آمد. یافته ها نشان داد که بیشترین میزان توجه و ضریب اهمیت مربوط به مولفه رابطه با خدا و کم ترین میزان اهمیت مربوط به مولفه رابطه با خود بوده است. درنهایت اینکه تربیت اخلاقی آن طور که باید مورد توجه قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، رابطه با خود، رابطه با خدا، رابطه با خلق خدا، رابطه با خلقت
  • رمضان جهانداری*، سید حمیدرضا علوی، احمد امیری خراسانی صفحات 189-213

    نظام تعلیم وتربیت، با تعلیم و تزکیه نیروی انسانی، تلاش می کند از عمده ترین مشکلات جامعه بشری مانند بی عدالتی اجتماعی، جنگ و خونریزی، انحطاط اخلاقی و فساد اقتصادی پیشگیری نماید. به نظر می رسد برای رسیدن به چنین اهدافی، نظام تعلیم وتربیت باید اهداف حیطه عاطفی را پرورش دهد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی مبانی خدا شناسی مولوی برای دستیابی به تاثیرات این مبانی بر تربیت عاطفی بوده و با استفاده از روش توصیفی استنتاجی، آثار مولوی بررسی و دیدگاه های وی درمورد مبانی معرفت به موجودیت خدا، قدرت، حلم، رحمت و توابیت ، شرح داده شد. همچنین ارتباط و تاثیر این دیدگاه ها، با هدف اصلی این تحقیق، جستجو و مورد مداقه قرار گرفت. از بررسی مبنای معرفت به موجودیت خدا، اصل طلب؛ از مبنای قدرت، اصل تضرع؛ از مبنای حلم، اصل یقظه؛ از مبنای رحمت، اصل ظرفیت افزایی برای جذب رحمت و از مبنای توابیت، اصل بازگشت، منتج شد و به اتکای این اصول، روش های مناسب مانند: نماز با حضور قلب، آگاهی و معرفت، صدق و راستی، دوری از تجاوز و زیاده خواهی، فروتنی، ترحم بر دردمندان و دوری از قساوت قلب و تکبر و...، استخراج شد.

    کلیدواژگان: مولانا، تربیت عاطفی، خدا شناسی، قدرت، رحمت
|
  • M’Asoomeh Madavvar, Mohsen Farmahini Farahan *, Said Beheshti Pages 5-30

    This research is intended to identify the fundamentals of moral training in the anthropological theory of Martyr Motahari. This is an analytical-inferential research. For the collection of the data necessary to achieve the objectives of the research, the existing related resources were reviewed and the notes were taken. Then, the data were analyzed through qualitative content analysis. The results indicated that moral training is based on faith and religious thought, being regarded as an arena for nourishment of the human soul, characteristics, virtue and traits, as well as reinforcement of the wills of the inner promotion of the trainees. The inherent dignity of man, according to principles of moral training in Martyr Motahhari’s anthropology, is due to attribution of human soul to God, the potential nature of human values ​​as innate talent, the innateness of human inclination towards morality, the religious root for human moral preferences, the controversy between material and spiritual inclinations of man, the inward nature of human conflicts, the innateness of self-awareness, priority of self-awareness over self-knowledge, moral self-construction through will, the necessity of spiritual freedom for reaching to moral perfection in individual and social dimensions, trainability of man, acquisitional characteristics of  perfection, and dependence of the development of perfection on balanced growth of human values.

    Keywords: Martyr Motahhari (RA), anthropological theory, fundamentals of moral education
  • Reza Ali Nouroozi *, Maryam Barati Pages 31-62
    The purpose of this research is to explain the processes of rational training based on the stages of the soul from Mulla Sadra's view. This is a qualitative research based on Marshall and Rossman’s qualitative content analysis method. Hence, Mulla Sadra's works were reviewed first and the issues relating to rationality were collected. Next, in order to achieve the stages of rational training, the researchers referred to the educational theory of Mulla Sadra and others who have worked in this field. Having considered all these theories, Mulla Sadra's views on rational training as well as its stages were identified. The results indicated that Mulla Sadra recognized rationality as one of the last stages of human soul and considered it to have two powers: knowing and acting. The knowing power is capable of understanding the generalities including four potential, internalized, actual and applied levels. The practicing power is able to perceive details related to action, and has four levels: purification of the appearance, purification of the interior, decoration of interior, and annihilation to God. Accordingly, from Sadra's point of view, rational training means creating proper conditions for training of going through the rational procuresses and reaching the last stage of the power of reason, that is, the applied rationality and annihilation to God. In the end, the stages of rational training were explained in terms of five levels including: pre-introductory, introductory, preparation, moderation, and transcendence, and explained.
    Keywords: Mulla Sadra, rational, Levels of intellect, Intellectual training, Stages of intellectual training
  • Majid Khari Arani *, Akbar Rahnama, Mahdi Sobhaninezhad Pages 63-86

    Allameh Tabatabai and Emanuel Levinas are among the philosophers who have given great importance to ethics. Using descriptive-analytical and comparative methods, the researchers have made attempts to identify the convergence and divergence of their views by reviewing the philosophical bases of the ethical education. Assessment of the ontological, anthropological and axiology of moral education by Allameh and Levinas signifies that the basic concepts in Levinas's philosophy contains ethics focusing on the others, responsibility, and will. The philosophy of Allameh Tabatabai, however, concentrates on others, moderation and innateness as having special position. Both emphasize on others, responsibility, will, and freedom. Furthermore, Levinas and Allama both believe in God and consider Him as infinite. However, God, in Levinas’s view is considered equal to the otherness, while Allama believes in transcendent, free of any change, and above others.

    Keywords: moral education, philosophical bases, Allameh Tabatabaei, Levinas
  • Parastoo Mesbahi Jamshid * Pages 87-108
    Religious training, a special approach to human training, in coming across with virtual space, as a field for the realization of this approach, is challenged with many problems. This study is intended to address these problems. For achieving this goal, the researcher tried to explain the theoretical foundations of the issue and analyze its requirements. The issue of familiarity with definitive and metaphorical subjects in religious training and the requirements of virtual space, are illustrated in two axes of "the need to appreciate the omnipresent God" and "the presence of supervisory ethics". The results of this descriptive-analytical research indicated that there is an unevenness among the elements of religious training and the indications of virtual space, so that, they help achievement of the desired religious training in some cases, and acts conversely in some other situations. An analysis of this disparity, helps to identify the positive and negative factors affecting religious training. Moreover, it signifies the solution to the problems of religious training in virtual space.
    Keywords: religious training, virtual space, rationality, spirituality, anthropology
  • MohammadJavad Yadulahifar *, AliReza Faghihi, MohammadReza Yousefzadeh Chowsari, Mohammad Seifi, Faezeh Nateghi Pages 109-123

    This study is intended to analyze “Hedyehaye Asemani” textbooks for the fifth grade students on the basis of the components of spiritual traing of Imam Khomei. The research is conducted through categorical content analysis. Units of analysis contain sentences and images. The statistical population of this research involves the “Hedyehaye Asemani” textbooks for the fifth grade elementary students. According to the census method, the sample size is equal to the population size. A checklist is used to for collecting data. Descriptive statistical indicators of frequency and percentage are considered for data analysis. The results revealed that the components of spiritual education from Imam Khomeini's point of view, are mentioned in 448 sentences. The component of spiritual values, ​​with 208 sentences, (46.37%), is the most emphasized one. The component of spiritual beliefs, with 81 sentences (18.09%), occupy the least emphasized position. Furthermore, the components of spiritual education are mentioned in 448 sentences. The component of spiritual behavior, with 24 images (57.12%), has the highest frequency. The component of spiritual beliefs with 6 images (14.29%) has in the lowest frequency.

    Keywords: spiritual training, Imam Khomeini's views, Hedyehaye Asmani textbooks
  • Safie Iri, M’Asoumeh Bagherpour * Pages 125-145

    This research is intended to investigate the effect of spiritual problem-solving training on the quality of work life and social self-efficacy of high school teachers in Gurgan. This applied research follows a quasi-experimental method using pre-test and post-test techniques. The sample, selected by random sampling method, included two groups of 20 people. The first group, test group, received spirituality-based problem-solving training procedure (2013). The second group, the control group, did not receive spirituality-based problem-solving training. Data collection tools included: a) spirituality-based problem-solving training program, held in five sessions of 50 minutes in one month, b) Smith and Betz (2000) standard social self-efficacy questionnaire, c) Walton’s (1973) quality of work life questionnaire. The results derived from covariance statistical analysis signified that spirituality-based problem-solving training had a significant positive effect on teachers' quality of work life and social self-efficacy. 21% differences in teachers' quality of work life and social self-efficacy scores was due to the effect of spirituality-based problem-solving training.

    Keywords: spirituality-based problem-solving training, social self-efficacy, Quality of Working Life
  • Behbood Yarigholi *, Mahdieh Khani Khosroushahi Pages 147-170
    Storytelling has always been of interest and consideration for human beings throughout the history. Stories have been appealing for people and they have played essential roles for developing decent behavior. Focusing on this human natural interest and inclination towards storytelling, the Holy Qur'an has paid great attention to it and has designed and proposed many delicate theological, social and moral issues in the form of the most beautiful stories. This study is intended to investigate the effects of teaching Qur’anic stories on the moral development of primary school students in Khosroushah city in East Azarbaijan province in the academic year of 2016-2017. Hence, a quasi-experimental research of pre-test post-test type, including two experimental and control groups, was conducted. The ethical growth measurement interview was used for data collection. 10 teaching sessions were held to teach Qur’anic stories. According to the research method, sixty of the second grade elementary students were selected by cluster random sampling, 30 of whom, were considered as the experimental group, and were taught the Qur’anic stories 2 hours a week for 2 months. Thirty others were considered as the control group without any exposure to the Qur’anic stories. Covariance analysis was used for the analysis of the data. The findings indicated that teaching Qur’anic stories improves moral development of students in terms of all its components. As a result the use of stories from the Holy Quran is suggested as an effective method for children's moral development.
    Keywords: Qur’anic stories, moral development, students
  • Meimanat Abedini Beltork * Pages 171-187
    This research aims at investigating the position of moral training in the elementary school textbooks. The quantitative content analysis of Shannon entropy is applied to this research. The unit of analysis contains texts, questions, exercises and pictures covering 1247 pages. The statistical population included elementary school textbooks selected as a sample purposively (according to the objectives of the courses) including “Hedyehaye Asemani” and “the Holy Quran”. The components and indicators of moral training were derived from upstream documents and preceding sources, and were reviewed in the textbooks. The content validity was confirmed through CVR (0.90), and the reliability was obtained based on the agreed coefficient as much as 0.87. The results indicated the highest level of attention and importance was devoted to the component of relationship with God, and the lowest level of importance was belonged to the component of relationship with oneself. All in all, it was found out that moral training has not been considered as much as it deserves.
    Keywords: moral training, relationship with oneself, relationship with God, relationship with the creatures of God, relationship with creation
  • Ramazan Jahandari *, Sayyed HamidReza Alavi, Ahmad Amiri Khorasani Pages 189-213

    The educational system of a country intends to prevent the major problems of human society, such as social injustice, war and bloodshed, moral decline and economic corruption, by educating human resources. To achieve this goals, educational systems are supposed to nourish the emotional intentions as well. This research is aimed at investigating the foundations of Rumi's theology for the fulfillment of these principles on emotional training. Applying a descriptive-inferential method, Rumi's works and his views on the bases of knowledge of the existence of God, power, patience, beneficence and repentance were all reviewed. Furthermore, the relationship and impact of these views were explored to identify their relation with the objectives of this study.  The principle of request was derived from the knowledge of the existence of God; the principle of supplication was derived from the foundation of power; the foundation of patience resulted in awareness; the basis of beneficence resulted in the principle of developing the capacity for receiving mercy; and the basis of repentance resulted in the principle of return. Based on these principles, appropriate methods were derived, including: heartful prayer, consciousness and knowledge, truthfulness, avoidance from aggressiveness and extravagancy, humility, compassion for the aggrieved people, and avoidance of brutality and arrogance.

    Keywords: Moulana Jalaluddin Rumi, emotional training, theology, power, mercy